| Telkibányai raguleves receptLevesek Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 3-4 csiperke gomba felszeletelve, 4 dl tejföl, ecet, 2 tk. tárkony, csipetnyi őrölt bors, kevés liszt, olaj, só, 1 tk. fűszerpaprika A levesbetét galuskához: 2 db tojás, kb. 4 ek. liszt. Elkészítés: A finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadunk 1 tk. tárkonyt, ezzel még egy percig pirítjuk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott húst, a szalonnát, a fokhagymát. Addig kell a hússal pirítani, míg az kifehéredik és levet ereszt. Ekkor sózzuk, fűszerezzük, felengedjük kevés vízzel, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a felkockázott zöldségeket, felengedjük vízzel, ízlés szerint újra sózzuk, fűszerezzük. Fedő alatt főzzük, és ha a zöldségek is megpuhultak, kevés olajból és lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a tejfölt a maradék 1 tk. tárkonnyal, az egészet a leveshez öntjük. Jól összeforraljuk, és annyi ecettel savanyítjuk, hogy kellemesen pikáns legyen. Pár percig forraljuk, majd beleszaggatjuk a galuskatésztát. Tanácsok: Tartalmas, nagyon finom leves. A receptet beküldte: mmacus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |