| Őzpörkölt másképp.. receptHozzávalók: 5kg vegyes őzhús(legyen benne csontos hús is, vagy csont) kg-onként egy közepes fej vöröshagyma és egy-egy gerezd fokhagyma kg-onként egy kisebb -vagy egy nagyobbnak a fele- paradicsom 2db zöldpaprika só, bors, pirospaprika, fél evőkanál csípős paprika 15-20 szem borókabogyó(ezeket apróra szoktam darálni, vagy borsszóróval durvára töröm) egy kávéskanál kakukkfű és őrölt kömény fél liter száraz vörösbor egy feles szilva vagy törkölypálinka két evőkanál áfonyadzsem. Elkészítés: Zsíron(én mindig zsírt használok, mert jobban kioldja az íz-, szín- és aromaanyagokat, mint az olaj) üvegesre pirítjuk a nagyobb kockákra vágott hagymát, majd hozzátesszük a meghámozott és feldarabolt paradicsomot(forró vízbe mártva könnyen lefejthető a héja) és a felkarikázott paprikát, majd így együtt pirítom addig, amíg a paradicsom szét nem esik. Ezután beleteszem a felkockázott húst, teszek rá egy kevés sót, pirospaprikát, majd aláöntök két dl bort és ugyanennyi vizet, majd jól összekeverem. Mikor elkezd levet engedni teszek bele még pirospaprikát, beleteszem a borovicskát, köményt, borsot, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát és addig főzöm kis-vagy közepes tűzön, míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. Ekkor mehet bele a a maradék bor, a pálinka, az áfonyadzsem és annyi só, édes- és csípős pirospaprika, hogy finom legyen. Ha ez megvan,akkor még 10-20 perc főzés és kész a pörkölt. A receptet beküldte: almeno Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |