| Gombatokány zalai dödöllével receptZöldséges ételek Hozzávalók: A dödölléhez: 80 dkg krumpli 2 teáskanál só 2 evőkanál kacsa vagy házi sertészsír 25 dkg liszt 3 fej vöröshagyma 1 mokkáskanál só víz Gombatokányhoz: 60 dkg fehér vagy barna csiperke vagy vegyes erdei gomba 0.5 evőkanál házi zsír vagy 2 evőkanál olívaolaj 1 fej vöröshagyma 1 db paradicsom 0.5 db sárga paprika 1 db kicsi sárgarépa 2 szál újhagyma 1 mokkáskanál só 2 csipet majoranna 2 csipet őrölt bors Elkészítés: A dödölléhez 3 fej hagymát apróra kockára vágunk, 1 evőkanál zsírban megdinszteljük, picit megsózzuk. Amíg sül, a kis kockákra vágott krumplit nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, puhára főzzük. Egy tálba átöntjük a levét, a fazékban maradt főtt krumplit krumpli törővel áttörjük, hozzáadjuk a zsírt, a liszt felét, a forró krumpli levének felét. Visszatesszük a tűzre, jól összekeverjük, végül a maradék levet és lisztet is hozzáadjuk. Még 5 percig, simulásig keverjük, figyeljük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása... A masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sütőtálba helyezett sült-hagymába. Forrón tálaljuk. A gombatokányhoz a megmosott, megtisztított gombákat vastagabb szeletekre vágjuk. Fél evőkanál zsíron vagy 1 evőkanál olajon megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, kicsit pároljuk, majd zsírjára sütjük, őrölt borssal, majorannával illatosítjuk. Közben egy kisebb serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olívaolajat, roppanósra sütjük benne a megtisztított, julienre vágott sárgarépát, a zöldpaprika szeleteket és a felkockázott paradicsom húsát. Megszórjuk apróra vágott zöldhagyma szárral. A gombatokány és dödölle közé halmozva tálaljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |