| Zalai zöldbab receptZöldséges ételek Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 3 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj, púpozott ek. finomliszt, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 tk. ketchup, ízlés szerint őrölt fehér bors és só. A tepsi kikenéséhez:vaj és zsemlemorzsa. Elkészítés: A zöldbabot a szokásos módon megtisztítjuk, majd két-három centis darabokra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folyamatosan kevergetve, sűrűre főzzük. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és ketchuppal ízesítjük, végül a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a sajt felét. Félretesszük, hogy kissé kihűljön. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat belekeverjük a sajtos mártásba, majd ugyancsak belekeverjük a leszűrt, főtt zöldbabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A zöldbabos masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és betoljuk az előmelegített sütőbe. Befedve sütjük 25-30 percig, ezután leveszük a fedelét, és néhány percig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy a sajt megbarnuljon, mert megkeseredik az étel. Kockákra vágva tálaljuk. A receptet beküldte: Limmortalite Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |