Tutireceptek.hu fejléc

Erdélyi örmények gombalevese recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
2O - 25 dkg. erdei gomba ( csiperke, pereszke, sárga rókagomba, stb.)
2 evőkanál liszt,
só,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 csokor lestyánlevél,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
4 evőkanál rizs,
1 + 1 evőkanál olaj,
1 citrom leve

Elkészítés:
A megmosott lestyán és petrezselyem leveleket apróra vágjuk, majd egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk és felengedjük hideg vízzel. A gombát tisztítjuk, megmossuk és szeletelve a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, és hozzáadjuk a rizst is.Lassú tűzön a levest addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben híg rántást készítünk 1 evőkanálnyi
olajjal és a liszttel, amit a leveshez adunk. Tovább forraljuk, s végül ízesítjük citromlével ( ecettel).
Apróra vágott vegyes zöldlevéllel megszórva tálaljuk.

Tanácsok:
Személyenként egy púpozott evőkanálnyi rizst számítsunk.

Eredetileg a gyergyói örmények un. "churut"-tal savanyították a levest, amit házilag állítottak elő. Nagyon sok petrezselyemlevél apróra vágva ( ledarálva) tejföllel ( joghurttal) összekeverve és érlelve 6 héten keresztül, állandó kavargatás mellett. Végül majdnem száraz formában kerül felhasználásra.
Igen érdekes fűszer.

Igazi böjtös étel.

Elkészítési idő: 45 perc

A receptet beküldte: varbóc


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Erdélyi füstölt kolbász » Erdélyi borsos tokány » Erdélyi töltike » Erdélyi raguleves
» Erdélyi baglyos leves » Erdélyi gulyásleves » Erdélyi burgonya » Erdélyi töltött csirke
» Erdélyi paradicsomleves » Erdélyi aprópecsenye » Erdélyi fatányéros » Mackó úr gombalevese
» Erdélyi túrófánk » Erdélyi tárkonyos leves » Erdélyi húsgombócleves » Erdélyi flekken


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.