| Szőlős túrógombóc bormártással receptSütemények, édességek Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró (félzsíros) 70 g búzadara 2 db tojás 1 kávéskanál só 7 dkg zsemlemorzsa 1 ek napraforgó olaj 25 dkg szőlő A bormártáshoz 0.25 db vanília (rúd) 1 dl édes fehérbor 0.3 dl víz 2 teáskanál vaníliás pudingpor 1 ek cukor 5 dl habtejszín Elkészítés: A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet. A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával. Egy nagyobb lábasban kb 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |