| Szüreti szőlős batyu receptSütemények, édességek Hozzávalók: Töltelékhez: 1 tasak Eredeti puding vanília 40 g porcukor 300 ml szőlőlé 1 citrom reszelt héja 50 g mandula 150 g fehér szőlő Kelt tésztához: 375 g búzaliszt 1 tasak instant Élesztő 100 g porcukor 1 tasak Bourbon Vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 1 tojásfehérje (közepes méretű) 150 ml joghurt 25 g lágy vaj vagy margarin Kenéshez: 1 tojássárgája (közepes méretű) 2 evőkanál tej Díszítéshez: 100 g Decor Porcukor vaníliaízű 2 evőkanál szőlőlé Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd félreteszzük. A sütőt előmelegítjük. A szőlőszemeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és négy részre vágjuk. A mandulát apró darabokra vágjuk. A pudingot a tasakon lévő használati utasítás szerint, de tej helyett 300 ml szőlőlével elkészítjük, majd gyakori átkeverés mellet hagyjuk kihűlni. A mandulát és a citrom reszelt héját a kihűlt pudinghoz keverjük.A kelt tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd kb. 50 x 20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, végül 10 x 10 cm-es négyzeteket vágunk belőle.A pudingkrémet a négyzetek egyik felén elosztjuk, a szőlőszemeket rárétegezzük. A tojássárgáját a tejjel habosra keverjük, és a tésztalapok széleit bekenjük vele. A tésztalapok üresen hagyott felét a szőlőrétegre hajtjuk, széleit összenyomkodjuk. A batyukat az előkészített tepsibe helyezzük, tetejüket a maradék tejes tojássárgájával megkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Tanácsok: Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 3.-4. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 25 perc A megsült batyukat egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A porcukrot egy kis keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a 2 evőkanál szőlőlevet, és sima, sűrű mázzá keverjük. A mázat díszítőzsákba töltjük, majd a kihűlt batyukra különböző mintákat rajzolunk. A receptet beküldte: engleranita Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |