| Sült túrógombóc receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók a gombóchoz: 1/2 kg túró 10 dkg cukor 1 tojás 3 zsömle 1 cs. vaníliás cukor 5-6 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja tej Öntet: 2-3 dl tejföl 3 ek. cukor 1 tojás 1 cs. vaníliás cukor Tetejére: zsemlemorzsa vaj cukor Elkészítés: 3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül egy tojást és morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm. Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom a tetejére. Nekünk nagyon ízlett, a kihűlt maradék sem keményedett meg, finom puha volt, a megsült tojásos tejföl pedig krémes. Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 3db-ot kb. 1 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne. Tanácsok: Alíz konyhájából való ez az érdekes túrógombóc recept. A receptet beküldte: MRG Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |