| Gombás-paprikás rizstorta receptZöldséges ételek Hozzávalók: 1 citrom 200 g basmati/thai vagy egyéb hosszú szemű rizs só, bors 1 közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 250 g (barna) sampinyon gomba 1-1 sárga és piros húsú paprika diónyi vaj/margarin a tálhoz 1 csirkemellfilé (kb. 300 g) 2+1 ek. (classico) olívaolaj 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék 1-2 csipet chilipor 4 tojás 1, 5 dl tej 1 dl tejszín 2-3 szál petrezselyem Elkészítés: 1. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk (a másik felét egyéb célra elhasználjuk), vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót és a citromhéjat, beleszórjuk a rizst, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!). 2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a színes paprikákat kisujjnyi csíkokra vagy 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát/lapos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 3. Bedörzsöljük a csirkemellet sóval, frissen őrölt borssal, és 2 ek. felhevített olívaolajban mindkét oldalát pirosra sütjük (4+4 perc), félretesszük. A pecsenyealjhoz öntünk még 1 ek. olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzaádjuk a paprikát, megszórjuk a a fűszerkeverékkel, valamint a chiliporral, és folyamatosan keverve további 4-5 percig pirítjuk. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, aztán a zöldséggel együtt a rizshez keverjük, és a tortaformába szedjük-kócosítjuk. 4. Az öntethez a tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a tejet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a rizs tetejére öntjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül megszórjuk a finomra aprózott petrezselyemmel, és a sütőtálban kínáljuk. Tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Melegíthető, mélyhűthető. Gazdagíthatjuk 150-200 g főtt, füstölt sonkával, sovány tarjával, a tenger gyümölcseivel is; az öntethez keverhetünk 100 g reszelt (edami, gouda, trappista) sajtot. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |