Tutireceptek.hu fejléc

Gombás-paprikás rizstorta recept

Kategória:
 Zöldséges ételek

Hozzávalók:
1 citrom
200 g basmati/thai vagy egyéb hosszú szemű rizs
só, bors
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g (barna) sampinyon gomba
1-1 sárga és piros húsú paprika
diónyi vaj/margarin a tálhoz
1 csirkemellfilé (kb. 300 g)
2+1 ek. (classico) olívaolaj
1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
1-2 csipet chilipor
4 tojás
1, 5 dl tej
1 dl tejszín
2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:
1. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk (a másik felét egyéb célra elhasználjuk), vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót és a citromhéjat, beleszórjuk a rizst, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!).

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a színes paprikákat kisujjnyi csíkokra vagy 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát/lapos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Bedörzsöljük a csirkemellet sóval, frissen őrölt borssal, és 2 ek. felhevített olívaolajban mindkét oldalát pirosra sütjük (4+4 perc), félretesszük. A pecsenyealjhoz öntünk még 1 ek. olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzaádjuk a paprikát, megszórjuk a a fűszerkeverékkel, valamint a chiliporral, és folyamatosan keverve további 4-5 percig pirítjuk. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, aztán a zöldséggel együtt a rizshez keverjük, és a tortaformába szedjük-kócosítjuk.

4. Az öntethez a tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a tejet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a rizs tetejére öntjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül megszórjuk a finomra aprózott petrezselyemmel, és a sütőtálban kínáljuk. Tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Melegíthető, mélyhűthető.


Gazdagíthatjuk 150-200 g főtt, füstölt sonkával, sovány tarjával, a tenger gyümölcseivel is; az öntethez keverhetünk 100 g reszelt (edami, gouda, trappista) sajtot.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Barackos rizstorta » Kekszes rizstorta » Zöldséges rízstorta » Habos rizstorta
» Rizstorta 1 » Málnás tejberizstorta » Édes rizstorta » Kajszibarackos rizstorta
» Rizstorta » Kókuszos Tejberizstorta » Tökfasírt rántva » Üvegtálas réteges mexikói
» Ricset hús nélkül » Fűszeres pírított aprótök » Céklás savanyú káposzta » Zöldségtorta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.