| Aranygaluska vaníliasodóval(Kata-féle) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Aranygaluskához 10 dkg margarin 50 dkg liszt 3 tojássárgája 2 dkg élesztő 2,5 dl tej 5 dkg cukor csipet só 15 dkg darált dió A sodóhoz fél l tej 2 tojássárgája 5 dkg cukor 1 kiskanál liszt 1 csomag vaníliás cukor 1 dkg vaj vagy sütőmargarin 2 tojásfehérje 2 dkg cukor Elkészítés: A galuskához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot. Ha felfutott, keverjük a tejbe, és dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk belőle sűrű galuskatésztát, majd másfél órát hagyjuk meleg helyen kelni. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. 5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be mindkét oldalról a kis pogácsákat, és helyezzük bele a margarinnal kikent tepsibe, szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A sodóhoz a tojások sárgáját keverjük csomómentesre 1 dl tejjel, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és amíg meleg, óvatosan adjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Folytonos keverés mellett melegítsük, (ne forraljuk), amíg kicsit besűrűsödik. Ha kész, tegyük bele a vajat vagy sütőmargarint, hogy szép fényes legyen. A tojások fehérjéjét a cukorral verjük föl kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a tejes masszába. Az elkészült sodóval locsoljuk meg az aranygaluskát. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |