| Fincsi aranygaluska 1 receptHozzávalók: Hozzávalók 8 személyre: A tésztához: 30 dkg liszt + a szóráshoz, 1 cs. szárított élesztő (friss nem jó!), 3 ek. GLUKONON édesítőpor, 2,5 dl zsírszegény tej, 2 tojássárgája, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 ek. rum, 3 dkg olvasztott vaj + a formához, 2 ek. zsemlemorzsa A szóráshoz: 15 dkg darált dió, 5 ek. GLUKONON édesítőpor, 1 tk. reszelt citromhéj, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, GLUKONON édesítőpor Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük az élesztővel, aGLUKONON édesítőporral, a tejjel, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a rummal. Összedolgozzuk, és végül belekeverjük az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel, és meleg helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük (kb.1,5 óra!). Kivajazunk, zsemlemorzsával beszórunk egy tűzálló tálat. A darált diót összekeverjük a GLUKONON édesítőporral és a reszelt citromhéjjal. A vajat felolvasztjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabokat a vajba mártjuk, meghempergetjük a dióba, és egymás mellé a tálba rakjuk. A tetejére ráöntjük a megmaradt vajat, és langyos helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük (amíg a tészta kitölti a tálat). A sütőt 200 °C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felverjük a tojássárgáját, megkenjük vele a tészta tetejét, és a sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A formából tálra borítjuk, és meghintjük GLUKONON édesítőporral. (Diabetikus) gyümölcslekvárt vagy vaníliaöntetet is kínálhatunk hozzá. Tanácsok: Munka: kb. 1 óra Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva 1 adag energiatartalma: 1891 kJ/452 kcal öntet nélkül! 1 adag szénhidráttartalma 43,8g A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |