Tutireceptek.hu fejléc

Aranygaluska almapürével recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Az alaptésztához:
1-1,25 dl tej,
3 csapott evőkanál cukor,
3 dkg élesztő,
40 dkg liszt,
1 tojás,
2 tojássárgája,
2 csipetnyi só,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt sárga héja,
5 dkg olvasztott vaj

A tészta nyújtásához: liszt

Az almapüréhez:
80 dkg alma,
1,5 dl fehérbor,
1 citrom leve,
5 csapott evőkanál cukor,
darabka fahéj,
1 csomag vaníliás cukor,
2 szem szegfűszeg

Elkészítés:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis "pogácsát" szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.

Elkészítési idő: 170 perc

A receptet beküldte: nefis


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Aranygaluska borhabbal » Aranygaluska 2 » Aranygaluska muffin » Aranygaluska (Eszti féle)
» Aranygaluska u2 » Kakaós aranygaluska » Aranygaluska borsodóval » Fincsi aranygaluska 1
» Finom Aranygaluska » Aranygaluska tejsodóval » Aranygaluska2 » Aranygaluska Anikó módra
» Aranygaluska » Hamis aranygaluska » Citromos-csokis szelet » Császárrétes


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.