| Aranygaluska tejsodóval receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 20 g élesztő 2 tojássárgája 3 dl tej 60g étolaj vagy vaj 50g cukor, csipet só Hozzávalók a hintéshez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 80g vaj Hozzávalók a vaníliasodóhoz: 750 ml tej 1 db vaníliarúd belseje 4 db tojássárga 150 g cukor 40 g liszt Elkészítés: Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. Tanácsok: FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is. A receptet beküldte: cicaaa65 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |