| Aranygaluska borhabbal receptSütemények, édességek Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dkg élesztő 10 dkg cukor 2 tojássárgája 10 dkg margarin 1 cs vaniliás cukor 3 dl tej 10 dkg darált dió vagy diópotló só borhabhoz: 3 dl fehérbor 11 dkg cukor 1 tojássárgája 3 tojásfehérje(kettő a tészta kész.megmaradt) 3 dkg liszt citromhéj (elhagyható) Elkészítés: Az élesztőből 5 deka liszttel, 1 deci langyos tejjel, 2 deka cukorral kovászt készítünk.Amikor a langyos helyre tett kovászt megkelt, a liszttel,a cukorral, a sóval,a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 deka olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől elválik.40-50 percig kelesztjük.Egy mélyebb tepsit megkenünk vajjal.Majd olvasztott vajba mártott kanállal kis halmokat szaggatunk.Mikor egy réteget leraktunk,megszórjuk dióval,és befedjük a maradék tésztával,"ugyanúgy halmokat rakni"Ezután ismét kelni hagyjuk.Majd közép-meleg sütőben megsütjük. Borhab: A tojássárgáját összekeverjük a liszttel és fél deci hideg borral.Csomómentes legyen.A többi bort 6 deka cukorral és a citromhéjjal felforraljuk,és folytonos keverés mellett hozzáadjuk az előbbi masszához.Forrásik hevitjük.Majd a tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral és az előbbivel óvatosan elkeverjük. Tanácsok: Én dió helyett,diópótlóval vagy mákkal is szoktam csinálni.Az utóbbihoz vaniliasodót csinálok, ami ugyanúgy készül mint a borsodó,csak bor helyett tejet használok. Elkészítési idő: 100 perc A receptet beküldte: tnde Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |