| Velencei kacsamáj receptHúsételek Hozzávalók: 4 nagy fej hagyma 15 dkg vaj 4 evőkanál olívaolaj só, frissen őrölt bors 1 púpos evőkanál morzsolt zsálya 5 dkg mazsola 50 dkg kacsamáj 3 evőkanál balzsamecet Elkészítés: Az olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a hagymakarikákat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a zsályával s fakanállal jól átforgatjuk. Lefedve mérsékelt lángon 20 perc alatt puhára pároljuk, menet közben egyszer-kétszer megkeverve. A mazsolát annyi vízben, amennyi ellepi felforraljuk, s lehúzzuk a tűzről. A májat kétujjnyi csíkokra vágjuk, elkezdjük kisütni egy kb. 24 cm átmérőjű serpenyőben. Összeolvasztjuk a maradék vajat és olajat, majd kb. 5 perc alatt megsütjük rajta a májcsíkokat. Néha megkeverjük, de túl sokszor nem szabad, mert esetleg szétesnek. Jobb megoldás, ha inkább rázogatjuk a serpenyőt. Amikor a máj megsült, hozzáadjuk a mazsolát, erősítünk a lángon, és a serpenyőbe beleöntjük a balzsamecetet. Ha abbahagyta a sistergést, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük a májat, majd a tűzről lehúzva lefedjük, hogy ne hűljön ki. Tálalás előtt a megpuhult hagymát fedő nélkül pár perc alatt erős lángon aranybarnára pirítjuk, rápúpozzuk a májra. Tanácsok: Köretnek polenta illik hozzá, de friss kenyér is kiváló kísérő lehet. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |