| Szüreti marhapörkölt bográcsban receptHúsételek Hozzávalók: 4 kg. marhalábszár, 2,5 kg. vöröshagyma, 1,2 kg. zöldpaprika, 80 dkg. érett paradicsom, 3-4 db. erős hegyes paprika, 10 dkg. füstölt szalonna, 3 dl. étolaj,4-5 gerezd fokhagyma, 4-5 db. közepes babérlevél, 1 evőkanál morzsolt majoránna, 4 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1 púpozott evőkanál őrölt fekete bors, 5-6 evőkanál finomra őrölt só, 5 dl. száraz vörösbor. Ízlés szerint gulyáskrém, vagy gulyáskocka. Köretnek: 4 kg. burgonya, só, 1 csokor petrezselyem levél.. Elkészítés: A marhalábszárat megtisztítjuk az inas részektől és kisebb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát finoman felszeleteljük.A zöldpaprikát kicsumázzuk, felkockázzuk. A paradicsomot meghámozzuk, felszeleteljük. Először a bográcsba olajat löttyintünk, majd kisütjük rajta a füstölt szalonnát. A forró zsiradékban üvegesre dinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat és jól átmelegítjük, átforgatjuk. Ha a hús kissé kifehéredik sózzuk, paprikázzuk és kevés vízzel felengedjük. Átkavarás után hozzáadjuk a zöldpaprikát, a fokhagymát és a paradicsomot.Ízesítjük őrölt fekete borssal, morzsolt majoránnával, babérlevéllel és 1 db. felszeletelt erős paprikát. Erős tűzön átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a benne lévőket, majd lassú tűzön készre főzzük. A z étel végleges elkészítése előtt hozzáadjuk a száraz vörösbort, ha szükséges utánaízesítjük. (Ha van gulyáskrém vagy kocka azt is használhatjuk.) Külön bográcsban a megtisztított és hasábra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Friss kenyér, és bor illik hozzá. Tanácsok: Az étel 20-22 fő részére elegendő. Elkészítési idő: 200 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |