| Sütőben sült marhapörkölt receptHúsételek Hozzávalók: Fél kg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zeller, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg marhalábszár, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 3 evőkanál olaj (esetleg picit több is), 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 evőkanál Piros Arany, 2 evőkanál Gulyáskrém, 1 üveg száraz vörösbor. Elkészítés: A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk, aztán nagyobb darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben finomra összedaráljuk őket. Nyugodtan mehetnek egyszerre a gépbe, nincs értelme külön munkálkodni velünk. (Ha nincs robotgépünk, akkor sincs vész: a hozzávalókat sorra lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, és összekeverjük őket.) Ezután a szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, majd a marhalábszárat 5x5 cm-es kockákra vágjuk Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegszik, haladunk tovább. Előveszünk egy kifejezetten vastag aljú, kb. 30 cm átmérőjű lábost, és alaposan szemrevételezzük. Megnézzük, tudjuk-e majd használni a sütőben is, és ha bármelyik porcikája műanyagból van, nem hőálló fémből, akkor ezeket a részeket több rétegnyi alufóliába csavarjuk. A lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk a szalonnát az olajon, majd a pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a visszamaradt zsiradékot közepes lángon felhevítjük. A húst 2-3 adagra elosztjuk, és a forró zsiradékon rendesen előpirítjuk, de nagyon óvatosan, mert a forró zsír pattoghat. Ez azt jelenti, hogy bár belül nem sütjük át, a külsejének kérget adunk, amely majd a lassú párolás során nem engedi, hogy a hús finom nedvei elszökjenek. Az átpirított húsokat szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük. A lábost levesszük a tűzről, hogy egy kicsit kihűljön. Az üresen maradt lábosba beletesszük a zöldségreszeléket, és abban az esetben, ha ekkorra az edényből már minden zsiradék eltűnt volna, öntünk hozzá kevés olajat is. A zöldségreszeléket mérsékelt tűzön kevergetve addig pároljuk, amíg meg nem puhul -közben kis időre le is fedjük, hogy a hagyma gyorsabban üvegesedjen-, majd a lábost lehúzzuk a tűzről. Amíg a zöldség párolódik, megsózom, megborsozom a húst. A puha zöldségkeverékhez azonnal hozzászórjuk az őrölt pirospaprikát, aztán hozzákeverjük a Piros Aranyat és a Gulyáskrémet, majd hozzáadjuk az előpirított húskockákat és a félretett szalonnapörcöket, és végül hozzádobjuk a zöldpaprikát meg a paradicsomot. Az egészet jól összekeverjük, felöntjük a borral (annyira, hogy szinte elfedje), és visszatesszük a tűzhelyre, majd néhány percig összeforraljuk az egészet. Ha a bor nem fedné el teljesen, kipótoljuk annyi meleg vízzel, amennyi ehhez szükséges. Az ételt nagy lángon felforraljuk, majd 4-5 percen át forrásban tartjuk, hogy az alkohol kicsit elfőjjön belőle. Ezután lefedjük a lábost a saját fedőjével vagy alufóliával, és még forrdogáló állapotban áttesszük a sütőbe. A sütő hőmérsékletét azonnal lejjebb vesszük 120 fokra (gázsütőn 1-es fokozat), és a marhapörköltöt kb. 5 órán keresztül itt tartjuk, hogy omlósra puhuljon. Közben, ha gondoljuk, egyszer-kétszer ránézünk, és átkeverjük, de nem kell gyakran, hiszen ebben a módszerben épp az a jó, hogy szükségtelen állandóan az étel mellett álldogálni. Tálalás előtt megnézzük, mennyi szaftja maradt a pörköltnek -ez a hús víztartalmától függ, előre nehéz megítélni-, és ha túl sok, akkor néhány perc alatt a felesleget elforraljuk róla. De csak csínján ezzel a forralgatással, mert a sok szaft jó dolog, főleg, ha friss kenyérrel lehet másnap kitunkolni. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |