| Szilvalekváros kalács - másként receptSütemények, édességek Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 tojás sárgája 1 csomag instant élesztő (fél kg liszthez) 5 dkg porcukor csipet só 1 citrom reszelt héja 5-6 dkg olvasztott vaj 3,5-4 dl langyos tej 7,5 dl félkemény szilvalekvár mandulaforgács Elkészítés: A tésztához a lisztet mélyebb tálba szitáljuk, beleadjuk az élesztőport, a porcukrot, a tojássárgákat, a sót, a citromhéjat, a vajat és a langyos tejet (sűrű nokedlitésztához hasonló állagú tésztát kell kapunk). A tésztát addig dagasztjuk a tálban, amíg elválik a tál falától (kézzel, géppel, fakanállal). A tetejét kicsit meglisztezzük, letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk 4-5 mm vastagságúra, megkenjük szilvalekvárral, majd megszórjuk a mandulaforgáccsal. Feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, kis távolságra egymástól. A tepsiben 15 percig pihentetjük, majd megszurkáljuk villával és megkenjük tejjel. Hideg sütőbe toljuk, a sütő hőmérsékletét 200 fokra állítjuk, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Tanácsok: Mandula helyett 20 dkg cukrozott darált mákkal is megszórhatjuk kevés fahéjjal izesítve! A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |