| Kakaós Kalács receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 3 dl tej 3 ek cukor 5 dkg friss élesztő 2 dk olvasztott vaj 3 tojássárga 60 dkg liszt 1 csapott mk só Kakaós töltelék: ■8 dkg vaj ■2 cs vaníliás cukor ■5 ek porcukor ■3 púpos tk kakaó ■1 tk rumaroma ■fahéj Tetejére: ■2 tojássárga ■kevés tej Elkészítés: 1.Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom. 2.Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet. 3.Legalább 5 percig dagasztom. 4.A tésztát letakarom és egy órát kelesztem. 5.Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. 6.A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. 7.Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset. 8.3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak. 9.A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé. 10.A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem. 11.Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem. Tanácsok: Tölteléket lehet még: Kakaó helyet- fahéj vagy darált dió. Vaj helyet- mézes darált dió. Mazsola Méz+Dió+Mazsola :) Én kerek tortaformába sütöttem meg a két kalácsot és így egy szép nagy kerek kalács lett :) A receptet beküldte: hope_:) Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |