Tutireceptek.hu fejléc

Savanyú káposztás babgulyás bográcsban recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja, de lehet vegyesen is), 50 dkg száraz vagy 80 dkg. fejtett bab, 50-60 dkg házi savanyú káposzta (lehet konzerv is), 25 dkg füstölt házi kolbász, 2-3 db. babérlevél, 3 db közepes fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi csemege paprikakrém,(1 evőkanálnyi csípős paparikakrémis, ha a társaság szereti), 1 evőkanálnyi fűszerpaprika, 2 liter csontleves (lehet erőleves kockából is), 2 csokor friss kapor. A galuskához: liszt, tojás, csipetnyi só, víz.

Elkészítés:
Előző este ha száraz babot használunk, akkor a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. A bográcsba 3 liternyi hideg vízet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet (amit készíthetünk leveskockából is). Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha lehet, akkor a csípősből is teszünk hozzá, de gyermekek esetében jobb, ha tálaláskor kínájuk). Ha félig megfőtt az étel hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát, mert jó ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Most teljesen készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporra és kínáljuk friss fehér kenyérrel. Jófajta vörösbor illik hozzá.

Tanácsok:
Erdélyben tejfölös habarással is dúsítják az ételt, de ez ízlés kérdése.Viszont őrölt fekete bors helyett borsikafüvet, kapor helyett lestyán használnak.

Elkészítési idő: 150 perc

A receptet beküldte: varbóc


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kelkáposztás csirke » Káposztás céklasaláta » Káposztás lángos másképpen » Vegyes savanyúság télre
» Gombás savanyu tokány » Gomba savanyúság » Káposztás saláta » Csülkös gulyás bográcsban
» Savanyú káposztás borda » Savanyú aprólékleves » Káposztás hús » Vadraguleves bográcsban
» Reszelt káposztasaláta » Káposztás csülökragu » Káposztás tarja » Savanyú krumpli leves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.