Tutireceptek.hu fejléc

Őzgerinc Cumberland mártással és burgonyaknédlivel recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Páchoz:
1 citrom leve
1 – 1,5 dl étolaj
1 sárgarépa hasábokra vágva
1 petrezselyemgyökér hasábokra vágva
1 vöröshagyma negyedelve
1 szál szárzeller, 3-4 darabra vágva
10-15 borókabogyó
1-2 babérlevél.

Knédlihez:
4-5 burgonya,
2 tojássárgája,
só,
bors

Mártáshoz: 1 dl vörösbor,
1 narancs,
2-3 kanál áfonyalekvár,
1 evőkanál étkezési keményítő,
kevés víz.

Elkészítés:
Előkészítés:
Az őzgerincet két napig érleljük az alábbi pácban: Keverd össze olajat és citromlevet és masszírozd a húsba. Tedd a húst jól záródó edénybe, öntsd rá a maradék olajos levet, dobd mellé a többi hozzávalót, és hűtőben érleld, napi 1-2 alkalommal átforgatva. Figyelem: só még nem kell!

Elkészítés:
Vedd ki a húst a pácból és forró serpenyőben, kevés zsíradékon süsd körbe-körbe pár percig.
Ezután tedd át egy sütőedénybe a zsiradékkal együtt, hints meg sóval és frissen őrölt borssal. (Mellé teheted a pácoláshoz használt zöldségeket is). Tegyél rá néhány szelet vajat, és alufóliával leborítva 220 fokon süsd készre kb. 45-60 percig (sütési idő az őzgerinc nagyságától függ).

Knédli:
Főzz puhára 4-5 nagyobb burgonyát, törd át, keverj hozzá két tojássárjáját, ízesítsd sóval és borssal. Formázz belőle hengereket (kb. 5-6 cm átmérőjűeket), csavard folpackba, és gyöngyözve forró vízben főzd 30 percig. A fóliát eltávolítva, pár perc pihentetés után szépen szelhető.

Mártás:
Egy alaposan megmosott, nagy narancsot vékonyan hámozz meg, ügyelve arra, hogy a fehér rész már ne kerüljön bele, majd vágd nagyon vékony csíkokra. A narancs levét facsard ki.
Forralj össze 1 dl vörösbor 1 dl narancslével és pár szem szegfűszeggel ízesítve közepes lángon főzd kb. tíz percig. Ezután tegyél bele 2-3 evőkanálnyi áfonya vagy ribizke lekvárt, a narancs apróra vágott héját, és sűrítsd a mártást 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel, melyet előzőleg kevés vízzel simára keversz.


A receptet beküldte: TyBoR


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Metélt babos mártással » Rizsgombóc kapormártással » Körte diós sajtmártással » Haltekercs kapormártással
» Almatorta fahéjmártással » Csokoládés-túrós őzgerinc » Csirke zöldségmártással » Mogyorós-mandulás őzgerinc
» Csirkemell sajtmártással » Csirkemell gombamártással » Vadas őzgerinc » Karfiol vastagmártással
» Süllő mandulamártással » Tőkehal mustármártással » Karaj besamelmártással » Almás őzgerinc


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.