| Őzgerinc Cumberland mártással és burgonyaknédlivel receptHúsételek Hozzávalók: Páchoz: 1 citrom leve 1 – 1,5 dl étolaj 1 sárgarépa hasábokra vágva 1 petrezselyemgyökér hasábokra vágva 1 vöröshagyma negyedelve 1 szál szárzeller, 3-4 darabra vágva 10-15 borókabogyó 1-2 babérlevél. Knédlihez: 4-5 burgonya, 2 tojássárgája, só, bors Mártáshoz: 1 dl vörösbor, 1 narancs, 2-3 kanál áfonyalekvár, 1 evőkanál étkezési keményítő, kevés víz. Elkészítés: Előkészítés: Az őzgerincet két napig érleljük az alábbi pácban: Keverd össze olajat és citromlevet és masszírozd a húsba. Tedd a húst jól záródó edénybe, öntsd rá a maradék olajos levet, dobd mellé a többi hozzávalót, és hűtőben érleld, napi 1-2 alkalommal átforgatva. Figyelem: só még nem kell! Elkészítés: Vedd ki a húst a pácból és forró serpenyőben, kevés zsíradékon süsd körbe-körbe pár percig. Ezután tedd át egy sütőedénybe a zsiradékkal együtt, hints meg sóval és frissen őrölt borssal. (Mellé teheted a pácoláshoz használt zöldségeket is). Tegyél rá néhány szelet vajat, és alufóliával leborítva 220 fokon süsd készre kb. 45-60 percig (sütési idő az őzgerinc nagyságától függ). Knédli: Főzz puhára 4-5 nagyobb burgonyát, törd át, keverj hozzá két tojássárjáját, ízesítsd sóval és borssal. Formázz belőle hengereket (kb. 5-6 cm átmérőjűeket), csavard folpackba, és gyöngyözve forró vízben főzd 30 percig. A fóliát eltávolítva, pár perc pihentetés után szépen szelhető. Mártás: Egy alaposan megmosott, nagy narancsot vékonyan hámozz meg, ügyelve arra, hogy a fehér rész már ne kerüljön bele, majd vágd nagyon vékony csíkokra. A narancs levét facsard ki. Forralj össze 1 dl vörösbor 1 dl narancslével és pár szem szegfűszeggel ízesítve közepes lángon főzd kb. tíz percig. Ezután tegyél bele 2-3 evőkanálnyi áfonya vagy ribizke lekvárt, a narancs apróra vágott héját, és sűrítsd a mártást 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel, melyet előzőleg kevés vízzel simára keversz. A receptet beküldte: TyBoR Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |