| Karfiolos sajtleves receptLevesek Hozzávalók: 4 szemlyre 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb karfiol (kb. 90 dkg) 2 dkg vaj 3 mokkáskanál őrölt mustármag 6 dl félzsíros tej 1,5 dl zöldségleves (kockából) 1 babérlevél 2 mokkáskanál napraforgóolaj 10 dkg érett cheddar sajt 1 evőkanál vágott friss petrezselyem Elkészítés: Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. A vajat egy nagy lábasban felolvasztjuk, és a hagymát gyakran kavargatva mérsékelt hőfokon 3 percig pirítjuk benne, amíg megfonnyad. Belekeverjük az őrölt mustármagot. Néhány karfiolrózsát félreteszünk, a többit a lábasba tesszük a tejjel, a levessel és a babérlevéllel együtt. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, lefedve csendesen főzzük, amíg a karfiol megpuhul (kb. 15 perc). Közben felforrósítjuk az olajat teflonserpenyőben és a félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4–5 percig sütjük benne, amíg enyhén megbarnulnak, majd félretesszük. A babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra forrásig felmelegítjük. Félrehúzzuk, belereszeljük sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított karfiolrózsákkal és petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |