| Karfiolos sertésszelet receptHúsételek Hozzávalók: másfél kg sertéslapocka szeletelve (-tarja, -comb vagy -karaj is lehet, ízlés és pénztárca szerint) só, fűszerkeverék (bors, szárított borsikafű, petrezselyem és kapor) 1 nagy fej karfiol (másfél-két kilós) másfél dl étolaj 3 tetézett evőkanál finomliszt 15-20 dkg trappista sajt (az ínyencek választhatnak másfélét is) kb. 8 dl tej 2dl tejföl 2 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió Elkészítés: A sertésszeleteket néhány órával a felhasználás előtt sózzuk, fűszerkeverékkel beszórjuk. Mindkét oldalukon elősütjük, majd kevés vízben puhára pároljuk. Közben a karfiolt nagyobb rózsákra bontom, megmosom, és sós vízben a forrástól számítva kb. 6-8 percig főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek (fontos, hogy a liszthez annyi olajat öntsünk, amennyiben csomómentesen el tudjuk keverni, és sűrű szószhoz hasonló lesz) – a kissé átpirított rántással elkeverem a felforrósított tejet, majd sózom, beleszórom a szerecsendiót, és összefőzöm. Addig kevergetem a tűzön, amíg híg pudinghoz hasonló besamelmártást kapok. Még forrón belekeverem a tejfölt és a reszelt sajtot. A hússzeleteket tűzálló tál aljára teszem, beborítom karfiollal, majd ráöntöm a sajtos besamelmártást. Sütőben kb. 180 fokon átsütöm. Ez a tál olyan gazdag, hogy én semmilyen külön köretet nem készítek hozzá, maga a karfiol a köret. Tanácsok: Az étel finomabb lesz, ha a langyosra hűlt, sajtos mártáshoz három tojássárgáját és habbá vert fehérjét keverünk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |