| Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval receptHúsételek Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj 1 nagy fej lilahagyma 8-10 db füge 2 evőkanál balzsamecet 2-3 evőkanál méz 1, 5 dl víz só őrölt fehérbors őrölt fahéj 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük. Wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mézet és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, fedjük le a wokot (vagy serpenyőt) úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst. Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon és az ízek összefőjenek. (Vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik.) Készítsünk hozzá párolt rizst (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét). Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut. Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult és így főzzük készre. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |