| Karajcsíkok fügés raguval receptHúsételek Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj 1 nagy fej lilahagyma 8-10 db friss füge (vagy 1 csomag aszalt füge) 2 evőkanál balzsamecet 2-3 evőkanál méz 1, 5 dl víz só őrölt fehérbors őrölt fahéj 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük. Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, a felszeletelt lilahagymát pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mézet és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wok (vagy serpenyő) tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst. Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve, pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek (vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik). Közben enyhén sós vízben főzzünk rizst a körethez (ízlés szerint más köretet is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét). Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut. Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz, amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |