| Gyergyói szilváslepény receptSütemények, édességek Hozzávalók: 10 dkg. teavaj, 50 dkg. liszt, 2 db. tojás, 5 dkg. kristálycukor, fél deciliter étolaj, 2 dkg. élesztő, 4 dl. tej, 2 dl. tejföl, só, 1 kiskanál őrölt fahéj, 30-40 dkg. kimagozott, érett szilva, só. A díszítéshez: 2 dkg. porcukor. Elkészítés: A tejet langyosítjuk, majd belekeverjük az elmorzsolt élesztőt. Lassan hozzákeverjük a lisztet és a két tojás felvert sárgáját. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük 2-3 evőkanálnyi étolajjal, 1 kiskanál finom sóval és előbb kevés tejföllel,amit a masszához adunk.Ekkortól további tejföl hozzáadásával hígítjuk mindaddig, amíg a massza nokedli tészta sűrűségű ( minőségű ) nem lesz. Időközben felverjük a tojásfehérjét is és csipetnyi só hozzáadásáva, majd óvatosan a tésztához hozzáadva az egészet összedolgozzuk, és meleg helyen 30 -35 percig kelesztjük. Amíg a tészta kel kb. 45-60 dkg. érett szilvát kimagozunk, kevés porcukort fahéjjal elkeverünk, és a gyümölcs közé keverjük. Előveszünk egy nagyobb tepsit, amit kiolajozunk, majd a kelt tésztamasszát belesimítjuk, tetejére a kimagozott gyümölcsöt rászórjuk, elrendezzük és további kevés porcukorral elkevert fahéjjal megszórva közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Sütés után ismételten megszórjuk kevés porcukorral, díszítésképpen. Tanácsok: A szilva helyett alkalmazható kajszibarack, alma, körte, áfonya, de másfajta bogyós gyümölcs is. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |