| Gőz gombóc receptLevesek Hozzávalók: 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál kristálycukrot, belemorzsolunk 5 dkg élesztőt, és lefedve meleg helyen megkelesztjük. 30 dkg liszthez hozzáadunk 3 tojást, 1 teáskanál sót, a felfuttatott élesztőt, 6 dl langyos tejet. Jól kidagasztjuk, majd a tálat konyharuhával letakarjuk, és egy órát pihentetjük. Elkészítés: Amikor a tészta már megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán szétterítjük, és pogácsákat szaggatunk belőle. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk. Amikor már forró, a tetejére jól kifeszítve, laza szövésű konyharuhát rögzítünk (legjobb, ha gumival fogjuk le). Erre ráhelyezzük a kiszaggatott gombócokat, majd lefedjük a lábossal azonos méretű tállal. A tésztát 5 percig gőzöljük. Közben egy tálban margarint olvasztunk, és öt perc elteltével a gombócokat megforgatjuk benne. Végül cukros mákba, vagy dióba forgatjuk. Ezt a tésztát készíthetjük sósan is. Ehhez zsírt olvasztunk, és sós vizet forralunk. A kiszaggatott pogácsák egyik oldalát megpirítjuk a zsírban, majd felöntjük egy evőkanál forró, sós vízzel, és gyorsan lefedjük fedővel. Egy perc múlva megforgatjuk a tésztát, és a másik oldalát is kicsit megpirítjuk.forrás: tvpaprika Tanácsok: Megcsináltam és szerintem jó lett.Bár a töltelék nem aratott sikert.Ahogy én csináltam.Megkelesztettem a tésztát a leírtak szerint, és szaggatás után töltözzem.Aztán felgőzőltem, és utána beledobtam kevés olyajba, hogy piruljon.Majd jénaibe szedtem, és sajtos tejföllel megszórtam.A legközelebbi amit kipróbálok, hogy hússal töltöm meg,tejszínessel, és úgy a többi munkafolyamat.Mert a tojás bacon(pirítva)és csirkemellsonka nem nyerte el a tetszést. :(( és még én vagyok a finnyás !!!! A receptet beküldte: Tobzocska Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |