| Szilvalekváros kelt gombóc receptTésztafélék Hozzávalók: - 2 dl tej, - 21 g élesztő, - 50 dkg liszt, - 5 evőkanál cukor, - 15 dkg vaj, - 1 tojás, - fél kávéskanál só, - 1 citrom reszelt héja, - 8 ek. szilvalekvár, - 50 g darált mák Elkészítés: 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot. Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük. 50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk. Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük. Megkenjük 10 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal. Vaníliamártással tálaljuk. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |