| Fésűs karaj újévi lencse mellé receptHúsételek Hozzávalók: 1 db 15 cm hosszú karaj darab 10 cm hosszú száraz kolbász só bors 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma 1 dl olaj 6 vékony szelet füstölt szalonna csík Elkészítés: A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, majd még két további vágást ejtünk. Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük. Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk. Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük. A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt. Meglocsoljuk a maradék páclével. Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk. Előmelegített sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével. Krumplipüré illik hozzá,de az új évi lencse mellé is kiváló. Aki száraznak találja készítsen egy finom mártást hozzá. Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget. Egy éles késsel szépen szeletelhető. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: minerva223 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |