| Bográcsban készített betyárleves, erdei gombákból. receptLevesek Hozzávalók: Hozzávalók:1 nagyobb fej vöröshagyma, 50 dkg tisztított erdei gomba (tinóru, vargánya, sárga rókagomba, erdei vagy mezei csiperke, pereszke, stb.), 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg füstölt házi kolbász (lángolt kolbász), 1 doboz (2 dl) tejföl, 2 evőkanál liszt, só, őrölt fekete bors, ételízesítő, 3 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld, A csipetkéhez: 10-15 dkg liszt, 1 db tojás, csipetnyi só. Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk addig, amíg puha lesz. Ezután a zsírból kiszedjük és félre tesszük. Most hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott vöröshagymát és a szépen felszeletelt gombát Kissé pároljuk, sütjük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá és elkeverjük. Hozzáadjuk a félre tett zöldségeket megszórjuk borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval is, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy leveskockából készített erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítésekor egy tojást tányérba teszünk kissé megsózzuk és felverjük. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan keményebbre gyúrjuk, lisztes kézzel csipetkét készítünk, majd a levesbe szórjuk és kb 10 percig főzzük. Ezután behabarjuk a levest és kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva arra, hogy fel ne forrjon fel. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Tanácsok: Bográcsban, szabad tűzön főzve a legízletesebb. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |