| Erdei gyümölcsös kehely receptSütemények, édességek Hozzávalók: 4 személyre: 1 evőkanál szezámmag, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál cukor, csipetnyi sütőpor, 1 tojásfehérje, olaj, alufólia, 40 dkg tejszínes fagylalt (dobozos), 20 dkg málna, szeder, áfonya (fagyasztott is lehet), a díszítéshez tetszés szerint citromfű, tortadara és physalis Elkészítés: A szezámmagot a vajjal, a cukorral, a sütőporral és a tojásfehérjével összedolgozzuk. Egy tepsit olajjal megkent alufóliával kibélelünk, és a fóliára a masszából evőkanállal, egymástól kellő távolságban kis halmokat rakunk. Előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon arany barnára sütjük. A tallérokat az alufóliával együtt a tepsiből kiemeljük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd széles pengéjű késsel az alufóliáról leválasztjuk, és tányérra csúsztatjuk. A fagylaltot a kelyhekben elosztjuk. Tetejükre halmozzuk a gyümölcsöket, és citromfűvel, tortadarával, physalissal díszítjük. Minden adaghoz 2-3 tallért adunk. A tallérokat résnyire nyitott sütőajtó mellett süssük. Tanácsok: Physalis: Rokonaihoz (mint például a paradicsom) hasonlóan bokrokon nő; ezek mérete fajonként erősen különböző. Amíg a termés meg nem érik, a papírvékony levelek lampionszerű burokként veszik körül a gyümölcsöt. Ennek mérete és formája mint az egresé, a színe fajtánként más és más. Húsa puha és lédús; benne sok apró, sárgásfehér magot találhatunk. Az egész gyümölcs ehető, de az erősen bordázott, sárgástól világosbarnáig terjedő gyümölcsburok (hártyahéj) nem. Éretlenül még az éretten ehető fajok gyümölcse is mérgező. Fogyasztják nyersen, de készítenek belőle gyümölcssalátát, illetve kiadós salátát, kompótot és lekvárt is. Tortákhoz is jó. A penészedés elkerülése érdekében tárolni nagyon száraz és levegős helyen kell. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |