| Alessandro bulguros-brokkolis rakott karfiolja receptZöldséges ételek Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 fej brokkoli, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg reszelt mozzarella vagy füstölt sajt, 1 kis doboz tejföl, kb. 1 dl tej a pörkölthöz: 2 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db csípős hegyes zöldpaprika, 2 db közepes paradicsom, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vaj vagy libazsír (de lehet kacsa is), 50-60 dkg csirkeszárny vagy csirkecomb vagy csirkemell, 1 dl vörösbor, 1 csapott evőkanál őrölt édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanálnyi töpörtyűkrém (de ez el is maradhat), 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat), 1 púpozott teáskanál ételízesítő, egy csapott kávéskanálnyi őrölt fahéj, ízlés szerint Himalaya vagy patikasó, színes őrölt bors, chilipehely, kevés őrölt kömény, majoránna a bulgurhoz: 20 dkg bulgur (én még jobban szeretem a barna bulgurt) 5-6 dkg vaj Elkészítés: Először elkészítem a pörköltalapot. A zsiradékon a megtisztított és felaprított vöröshagymákat közepes hőfokon 5-6 percig párolom. Hozzáadom a felszeletelt paprikát és a paradicsomokat is, majd pár perc után a töpörtyűkrémet, a szójaszószt, és az őrölt pirospaprika kivételével az összes fűszert. Ezután lehet a fokhagymákat is belereszelni. Közben a csirkét felaprítom és azt is hozzáadom a pörköltalaphoz. Néhány percig pirítom, majd löttyintek rá egy fél pohárka vörösbort is. Miután elfőtte a levét meghintem az őrölt pirospaprikával és kb. 1 dl vízzel felöntöm, majd hagyom fedő alatt kis lángon párolódni az egészet kb. fél óráig. Közben néha megkavargatom. Másik edényben vajon megpirítom egy kicsit a bulgurt és kétszeres mennyiségű vízzel felöntve fedő alatt kb. 15 percig párolom. Miután elkészült, a bulgurt hozzákeverem a csirkepörkölthöz, amiből előzőleg eltávolítottam minden csontot. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedem szét és kb. 10 percig előpárolom egy pároló edényben. A tepsit kikenem egy kis zsiradékkal (vaj, libazsír...) és kevés zsemlemorzsával is meghintem. Ezután kezdem a brokkoli rétegezésével, melyet a bulguros csirkepörkölt követ. Utána ráhelyezem a felkaríkázott főtt tojásokat. Végül jöhet a karfiol réteg, melyre rálocsolom a tejjel elkevert tejfölt, amit kevés sóval is ízesítek. Már csak a reszelt sajt kerül az egész tetejére egyenletesen elosztva. 180°C-os sütőben kb. fél óráig sütöm. A legvégén 5-6 percig grill fokozaton felülről pirosra sütöm a sajtot. A sütőből kivéve kb. fél órát pihentetem. Tanácsok: Igazán könnyű, egészséges, zöldséges egytálétel lesz belőle. Én egy kis céklasalátával szeretem a legjobban. Jó étvágyat kívánok hozzá! http://kepkezelo.com/images/g91ny11xu2rl6vebq1jw.jpg http://kepkezelo.com/images/xu2t4c1f08qv5q0t3g7u.jpg Elkészítési idő: 80 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |