| Zöldbabfőzelék palócosan receptFőzelékek Hozzávalók: 1 kg friss zöldbab (vagy mirelit) 1 pohár tejföl szükség szerint tej 1-2 csomó friss kapor 1-2 db babérlevél 4-5 gerezd fokhagyma 5-6 szem közepes burgonya tetszés szerint 1-2 Knorr tyúkhúsleves kocka 1-2 evőkanál étolaj 1-2 csepp ecet Elkészítés: A megmosott 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot enyhén sós vízben felteszem főni. A főzővízbe dobom a babérlevelet, a megvágott kapor felét, a tyúkhúsleves kockát és néhány gerezd fokhagymát feldarabolva. Amíg fő, meghámozom a burgonyát, kis kockákra vágva félreteszem. Felteszem az olajat, s felhevítem 2 evőkanál liszttel, beletéve a maradék préselt fokhagymát. Félrehúzom és elkeverem benne a tejfölt csomómentesre, 1-2 csepp ecettel savanyítom, majd tejjel higítom. Eközben a zöldbab félig megfő, hozzáadom a kockára vágott burgonyát és tovább főzöm, hogy a burgonya is megpuhuljon. Mikor a burgonya is megpuhult besűrítem a tejjel felöntött tejfölös habarással és összeforralom. A végén kidobom belőle a babérlevelet, tetejére szórom a maradék vágott kaprot és máris tálalható. Tanácsok: A főzelék enyhén savanykás ízt kap a pár csepp ecettől, de ez helyettesíthető citromlével is. A kapor és a burgonya bolondítja meg, isteni íze lesz. Ezt a receptet Palócföldön tanultam, azóta is így készítem a zöldbabfőzeléket. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: Stefisch Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |