| Szőlős-almás szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához 2 tojássárgája, 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só és szükség szerint tej vagy tejföl. a töltelékhez 1,5 kg alma, 20 dkg szőlőszem, 15 dkg porcukor, 1 citrom leve, 1 kávéskanál őrölt fahéj és 5-10 dkg édes morzsa. a tészta megkenéséhez 1 tojás. Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. A tojássárgáját a cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztes masszához, és annyi tejjel vagy tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a citromlével. Rövid idejű állás után levétől kinyomkodjuk, és összekeverjük a szőlőszemekkel. A pihentetett tésztát három részre osztjuk. A kétharmadát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük. A tölteléket a tésztára halmozzuk és elegyengetjük. A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, és a töltelék tetejét átlós irányban berácsozzuk. A felvert tojással a rácsokat megkenjük, és a tésztát előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten (180 C fokon) megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tanácsok: Tetszőleges méretű szeletekre vágva kínáljuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |