| Túrós batyu receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg finomliszt 3 dl langyos tej 7,5 dkg margarin 2 tojássárgája 2 dkg élesztő 4 evőkanál kristálycukor 1 csipet só Töltelékhez: 40 dkg túró 5-6 evőkanál kristálycukor 2 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál tejföl 2 evőkanál búzadara 5 dkg mazsola 1 egész tojás 1 citrom reszelt héja Elkészítés: Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, sóval, cukorral ízesítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük. Zsiradékkal megkent sütőlapra/tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegszik. Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk. Tanácsok: A sütőbe érdemes tenni egy edényt kb. 2 dl vízzel, akkor könnyebb lesz a tészta. Az elkészítési idő a kelési és sütési idővel együtt ennyi, a tényleges munka kb. 20-25 perc. Elkészítési idő: 140 perc A receptet beküldte: win Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |