| Szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban receptHúsételek Hozzávalók: 2 kg friss sertésköröm, 40 dkg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál csemege fűszerpaprika, 1 kiskanál csípős fűszerpaprika (nyáron 1 db hegyes, csípős paprika), 2 db nagyobb zöld paprika, 3 nagyobb szem érett paradicsom (télen natúr házi lecsó), 2 fakanálnyi mangalicazsír. Ízlés szerint: 4-5 szem frissen tört szegfűbors, 2-3 kiskanál őrölt kömény, só, őrölt fekete bors. A lé pótlásához: must, vagy bor. Elkészítés: A megtisztított ha szükséges perzseljük, majd megmossuk és körmöket éles késsel félbevágjuk, A bográcsban felolvasztjuk a mangalicazsír, beledobjuk a köményt és a szegfűszeget és a zsírban megfuttatjuk. Következik az apróra vágott vöröshagyma, amit lassú tűzön dinsztelünk, pirítunk. A végén tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, amit elkeverünk és öntünk alá kevés vizet. A tűzre visszatéve erősebb tűzön a belerakott körmöket kevés sóval is meghintve átforgatjuk benne. Most hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott paradicsomokat, a kicsumázott és felszeletelt paprikákat és a csípős paprika felét is. Télen ízlés szerint natúr lecsót használunk. Lassú tűzön elkezdjük főzni, de időközben jól átkeverjük, nehogy megégjen a bőr, de le se ragadjon. Az elfőtt levet kis adagokban musttal, borral vagy vízzel folyamatosan pótoljuk. Közben fűszerezzük izlés szerint. Kb 3-3 és fél óra főzést követően, ha már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és kissé megpirítjuk. Ha már csak pár perc van hátra a főzésből hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint utánaízesíthetjük Tanácsok: Akkor az igazi, ha a szaft sűrű, és ragadós. Petrezselymes, esetleg enyhén sós vízben kifőzött burgonyával, idény szerinti salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. A kínálás a szőlőhegyen friss parasztkenyérrel és pincehideg borral vagy fröccsel, szeletelt csípős paprikával történik Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |