| Szilvalekváros gőzgombóc receptEgytálételek Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 teáskanál só, 5 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tej, 25 dkg szilvalekvár, 5 dkg darált mák Elkészítés: Az élesztőt kis tejben megfuttatjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a citromhéjat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz, és a tál szélétől elválik. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát jól átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, majd 1-1 rúddá sodorjuk és 5-5 szeletre vágjuk. A kissé lelapított tésztadarabok közepére 1-1 teáskanál lekvárt rakunk, és gombócokat formálunk. Fazékban vizet forralunk, 2-3 gombócot szűrőbe téve a víz fölé helyezünk, majd kb. 20 percig főzzük. Hurkapálcával párszor megszúrjuk. A mákot cukorral összekeverjük. A gombócokat meglocsoljuk megolvasztott vajjal és a cukrozott mákba forgatjuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |