| Szilvalekváros kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tetejére 1 egész tojás Töltelék 30 dkg jófajta házi szilvalekvár 1 tojás 2 e.k. cukor 2 dkg élesztő 1 mokkáskanál fahéj 1.5 dl tej 2 tasak vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja (vagy narancshéj) 1 csipet só 3 dkg olvasztott zsír vagy sütőmargarin 2 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin 40 dkg liszt Elkészítés: A tejet az élesztővel, meg egy pici cukorral, langyos helyen felfuttatom. A tészta többi hozzávalóit is összekeverem, és a tojással együtt a lisztes keverékhez adom. Tésztát gyúrok belőle, majd langyos helyen pihentetem, (duplájára kelesztem). Ezután fél centiméter vékonyra, téglalap alakúra kinyújtom. Behajtom a tészta két szélét, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár. Rákenem a tésztára a lekvárt, majd mindkét végéről befelé haladva betekercselem a tésztát, úgy, hogy a középen találkozzanak. A tekercsekkel lefelé fordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejét tojással megkenem, majd tűvel megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben, olyan 160 fokon aranybarnára sütöm. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |