Tutireceptek.hu fejléc

Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1.5 kg kacsa
só, bors
2 db nagy fej hagyma
1 db nagy fej + 2 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
1 dl +1 dl testes, száraz vörösbor
200 gr gesztenye, azaz két tasak főtt amit készen kapni
500 gr kelbimbó (mélyhűtött)
1 db babérlevél
1 evőkanál vaj/margarin
1 evőkanál étkezési keményítő
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A kacsát gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre szeljük. A kacsát mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 160°C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük.

A gesztenyeszemeket kibontjuk a zacskóból,és előkészítjük.

A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk. Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük összeforrósítjuk, melegen tartjuk.

A kacsát kiemeljük a sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a kacsát, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket.

Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét, kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bécsi kacsasült » Kolozsvári rakott kacsa » Fatörzs gesztenyével » Szüreti mustos kacsa
» Töltött kacsa (4személyre) » Lecsós pecsenyekacsamáj » Almás-sajtos vadkacsa » Olaszos-almás vadkacsamell
» Vadas kacsazúza » Hamis kacsazsír » Sütőtökleves gesztenyével » Párolt vadkacsa
» Krakkói kacsa » Ropogós kacsamell » Gyümölcsös kacsacomb » Sertésszelet kelbimbóval


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.