| Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével receptHúsételek Hozzávalók: 1.5 kg kacsa só, bors 2 db nagy fej hagyma 1 db nagy fej + 2 gerezd fokhagyma 1 ág rozmaring 1 dl +1 dl testes, száraz vörösbor 200 gr gesztenye, azaz két tasak főtt amit készen kapni 500 gr kelbimbó (mélyhűtött) 1 db babérlevél 1 evőkanál vaj/margarin 1 evőkanál étkezési keményítő 1 csokor petrezselyem Elkészítés: A kacsát gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre szeljük. A kacsát mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 160°C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük. A gesztenyeszemeket kibontjuk a zacskóból,és előkészítjük. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk. Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük összeforrósítjuk, melegen tartjuk. A kacsát kiemeljük a sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a kacsát, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket. Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét, kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |