| Sólet receptEgytálételek Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma 1/2 kg tarkabab kevés olaj 2 ek. liszt füstölt hús (pácolt, füstölt, főtt pulyka felsőcombbal a legegyszerűbb de lehet még levesbe való marhahúst, füstölt csülköt, oldalast, libacombot, -mellet is) 2 dl. hántolt árpa (gersli) Elkészítés: -3 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk olajban. -Levesszük a tűzről, ha már nem pirul: meghintjük pirospaprikával, elkeverjük. -½ kg tarka babot beleteszünk. -Meghintjük 2 ek. liszttel, melyet belekeverünk. -Beletesszük a füstölt húst (pácolt, füstölt, főtt pulyka felsőcombbal a legegyszerűbb de lehet még levesbe való marhahúst, füstölt csülköt, oldalast, libacombot, -mellet is). -Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. -2 dl gerslit (hántolt árpa) beleöntünk. -Felforraljuk a tűzhelyen, és ha már forr, lefedve a sütőbe téve takaréklángon addig sütjük, amíg a belevalók teljesen meg nem puhulnak (kb 4-5 óra). Nagy fazékban jó készíteni. Sózni csak akkor kell, ha a benne levő füstölt hústól nem elég sós. Időnként jól megrázzuk, kevergetni nem szabad. A sülés során a vizet a bab és a húsfélék magukba szívják. Ha túlságosan elfő a leve, ajánlatos kevés vízzel pótolni. Tanácsok: Ötlet: Végül tálalás előtt 15 perccel belerakhatunk héjastul 4 jól megmosott nyers tojást, amely a sóletben fő meg. Ezeket megtisztítva rakjuk majd a sóletes tál tetejére, hozzá kínálva. Karikára vágott lila hagymával szép díszítve. A sólet újramelegítve még finomabb. Elkészítési időhöz azért nem írtam, mert 15 perc alatt összerakom, 40 perc minimum, míg felforr, és utána áttéve a sütőben még 5 órán keresztül kis lángon sül, de nem kell vele akkor már semmit csinálni, csak a sütő teszi a dolgát. :)Szóval sokáig tart, de kevés munka kell hozzá. :o) A receptet beküldte: pradicsom Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |