| Alessandro kedvenc sóletje receptEgytálételek Hozzávalók: 25 dkg csont nélküli, előző nap beáztatott füstölt nyers csülökhús (vagy egyéb füstölt nyershús, pl. sertéstarja, vagy sertésfejhús), 1 szál sütő- vagy főzőkolbász (kb. 15 dkg), 0,5 kg sovány sertésdagadó vagy sertésoldalas vagy sertéslapocka, 3 db konzerv vörösbab vagy 0,5 kg áztatott és előfőzött száraz tarkabab, 1 zacskó előfőzött gyorsrizs (vagy 10 deka száraz rizs készrefőzve), 3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg), 2-3 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 db csípős hegyes zöldpaprika, 2 db közepes paradicsom, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír 1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is hagyható), 1 dl félédes vörösbor, 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat) 1 teáskanál ételízesítő, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1-2 levél babér, ízlés szerint borsikafű esetleg egy kevés majoránna, só, fekete vagy színes őrölt bors Elkészítés: A beáztatott nyers füstölt csülköt kuktában 1 órán keresztül megpárolom. Eközben a zsíradékon az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítom. Ezután a megtisztított, felkockázott vöröshagymákat a pirított szalonnán enyhe barnulásig dinsztelem (kb. 5-6 perc), majd a csípős zöldpaprikát és a paradicsomokat beleszelem és addig pirítom, amíg a levét el nem süli (kb. 5-6 perc), akkor 1 dl vörösborral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a sós szójaolajat, a töpörtyűkrémet, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, az őrölt köményt, és a fekete vagy színes borsot. Hozzáadom a felkockázott nyers sertésdagadót és pár perc pörkölés után kb. 1 dl vizzel fedő alatt 30 percig pörkölöm. Közben ha kell 1-1,5 dl vizet pótlok hozzá, hogy le ne égjen, amíg az egész szinte teljesen megpuhul. Ekkor beleteszem a felszeletelt kolbászt és a megkuktázott felaprított füstölt főtt csülköt. Pár percig együtt pörkölöm az egészet. Ezután hozzáöntöm a három lecsöpögtetett konzervbabot, az előfőzött rizst, a babérleveleket és a pirospaprikát. 1 dl vizzel fedő alatt még kb. 10-15 percig főzöm együtt az egészet kis lángon, hogy le ne égjen az alja. Sót csak a legvégén adok hozzá, ha kell, mert a füstölt hús is sós. Tanácsok: Igazán finom, kiadós egytálétel friss kenyérrel. Én egy-két erős cseresznyepaprikát is szoktam hozzá enni. 1,5-2 dl félédes vagy száraz vörös bor illik hozzá, esetleg egy nagy pohár hideg sör, ki mit szeret. Jó étvágyat kívánok hozzá! Elkészítési idő: 100 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |