| Pityókás őzragu receptHozzávalók: 1-1,5kg őzgerinc, két gerezd fokhagyma, 10 szem borókabogyó; ugyanennyi zöldbors, só, egy db szerecsendió virág, 1 szem szegfűszeg(jó finomra őrölve), egy evőkanál méz, egy kevés tárkony és bazsalikom, egy liter fehérbor, két dl gyümölcspálinka, egy evőkanál áfonya- vagy szederlekvár. Elkészítés: A gerincről lefejtjük a húst és vékony csíkokra vágjuk. Ráöntjük a bor felét és egy estére pihentetjük. Ezután egy kisebb bográcsba feltesszük főni a húst, ráöntjük a bort, amiben ázott, hozzáadjuk a tört borókabogyót, borsot, a szegfűszeget, egy kevés sót és így főzzük, amíg levetnem enged a hús. Ekkor kerüljön bele a zúzott fokhagyma, a méz és a zöldfűszerek, a szerecsendió virág és a pálinkának a fele. Közepes lángon főzzük addig, amíg a hús már majdnem teljesen puha, majd keverjük hozzá a mézet, a maradék pálinkát, a lekvárt és ízlés szerint sózzuk. Ha menet közben elpárolog a leve, akkor először a maradék bort adjuk hozz, majd óvatosan adagolva vízzel öntsük fel a ragut. Ha elkészült, akkor hagyjuk egy órát állni, hogy az ízek összeérjenek, majd újramelegítve, kínáló tálba szedve kínáljuk. Tarhonya, párolt zöldség és valamilyen aromás pálinka dukál hozzá( vagy édes, félédes fehérbor) A receptet beküldte: almeno Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |