Tutireceptek.hu fejléc

Petrezselymes-fetás-cukkinis quiche recept

Kategória:
 Zöldséges ételek

Hozzávalók:
A tészta:
10 dkg vaj (nem lehet margarin, csak rendes vaj, abból is a márkázott a legjobb)
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
fél deci hideg víz
nagy csipet só
A töltelék:

2 db apró (kb. 15 centis) cukkini
2-3 újhagyma (a miénk a kertben már kezd kerekedni, de friss és zamatos, abból csináltam)
1 nagy csokor petrezselyem
2 dl tejszín
0,5 dl tej
2 tojás + a fehérje, ami a tésztából kimaradt

bors
20 dkg feta sajt

Elkészítés:
A vaj papírjával kivajazom a (28 centi átmérőjű) tortaformát, amibe a quichet sütöm.

A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és pár mozdulattal összegyúrom. Amint összeállt a tészta nem kell tovább gyömöszölni, nem baj, ha nem teljesen sima. Illene hűtőben legalább fél órát pihentetni, de nekem erre sem erőm, se időm nem szokott lenni, így azonnal a formába nyomkodtam úgy, hogy legyen egy 1,5-2 centis pereme. A helyes eljárás az lenne, hogy az ember lánya kinyújtja és úgy teszi a formába, de én ezt is el szoktam lustulni. A tészta puha, könnyű formázni, csak arra kell figyelni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a formában. Nagyjából.

Bekapcsolom a sütőt (180 fok, semmi légkeverés, olyat nem tud a sütőm) és a tésztát 5-8 percig sütöm, addig amíg mindenhol “kifehéredik”. A nagykönyv szerint sütőgyöngyöt vagy babot kellene tenni a tészta tetejére, hogy ne emelkedjen fel, de én a púpot villával meg szoktam nyomkodni és úgy eltűnik, mintha sohase lett volna. (A technika egyszerű: villával megbököm a púpot, majd a villa hátával kinyomkodom a levegőt és tömörítem a lyukat. Azt hiszem, hogy egy érzékeny lelkületű francia szakács, itt kapna tőlem idegbajt.)
A hagymát cikkekre vágom és a kifehéredett tésztára szórom, majd ráteszem a felkarikázott cukkinit. A cukkinik tetejére a feta sajtot szeletelem. A sajttal szinte beborítom az egész quiche tetejét. A tojásokat összekeverem a tejjel és a tejszínnel, picit megsózom – de csak óvatosan, hiszen a feta egészen sós -, majd megborsozom, és belekeverem az apróra vágott petrezselymet. A szószt a quiche-re öntöm, majd a 180 fokos sütőben (nagyjából fél óra alatt) készre sütöm. Akkor jó, ha a szósz is megszilárdult a quiche-en, nem folyik, nem remeg, hanem szilárd.

Szerintem langyosan és hidegen a legjobb, de most se tudtam megvárni, hogy kihűljön. Viszont a maradék elcsomagolható másnapra. Jobb, mint egy szendvics!

Tanácsok:
Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: MissBabyka


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Brokkolis quiche » Spenótos-tojásos quiche » Quiche » Zöldséges quiche
» Spenot quiche/pie/pite » Quiche lorraine » Tejfölös cukkini lepény » Rakott brokkoli
» Padlizsán sajttal az igazi » Rizses rakott spárga » Cukkíni finom fasírt » Kelkáposzta krokett
» Galyasági töltött paprika » Karfiol sajttal » Cukkinirakottas görögösen » Erdélyi rakottkáposzta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.