| Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 csomag instant élesztő kb. 1 tk. só 20 dkg darált, jó minőségű tepertő és 10 dkg vaj (tepertőshöz) vagy 30 dkg vaj (a vajashoz) 2 bő ek. zsíros tejszín mk. cukor kb. 2 dl tejföl tepertőshöz ízlés szerint bors, és néhány evőkanálnyi fehérbor tetejére 1 tojás Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a porélesztőt, a cukrot és a sót, tepertős pogácsánál a borsot. A puha vajat, vagy a vajat és darált tepertőt, tejszínt, és tejfölt (bort) hozzáadjuk, nem túl kemény tésztát gyúrunk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük. Ezután nem túl vékonyra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk, tojással megkenve nem túl sötétre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de zárt dobozban több napig friss marad. Tanácsok: Ha időnk engedi, ugyanebből a tésztából egyszerűbb leveles pogácsát is készíthetünk: a kinyújtott tésztát 3x hajtogatjuk négyszeresen, vagy szokás szerint. A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |