Tutireceptek.hu fejléc

Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas recept

Kategória:
 Nassok, sós finomságok

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
kb. 1 tk. só
20 dkg darált, jó minőségű tepertő és 10 dkg vaj (tepertőshöz)
vagy
30 dkg vaj (a vajashoz)
2 bő ek. zsíros tejszín
mk. cukor
kb. 2 dl tejföl
tepertőshöz ízlés szerint bors, és néhány evőkanálnyi fehérbor
tetejére 1 tojás

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a porélesztőt, a cukrot és a sót, tepertős pogácsánál a borsot.
A puha vajat, vagy a vajat és darált tepertőt, tejszínt, és tejfölt (bort) hozzáadjuk, nem túl kemény tésztát gyúrunk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután nem túl vékonyra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk, tojással megkenve nem túl sötétre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de zárt dobozban több napig friss marad.

Tanácsok:
Ha időnk engedi, ugyanebből a tésztából egyszerűbb leveles pogácsát is készíthetünk: a kinyújtott tésztát 3x hajtogatjuk négyszeresen, vagy szokás szerint.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Házitündér sajtos pogácsa » Leveles zsíros pogácsa » Túrós pogácsa (vagy rúd) » Mogyoróvajas tekercs
» Csirkemelles húspogácsa » Vajas gomba télire » Mexikói-chilis pogácsa » Aludttejes pogácsa
» Sajtos-sonkás pogácsa » Boszorkánypogácsa » Pogácsám a 80-as évekből » Omlós krémes Tésztásfültől
» Réteges tepertős pogácsa » Vajas sajtos pogi » Telfölös pogácsa » Részeges pogácsa


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.