| Leveles zsíros pogácsa receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 50 dkg átszitált liszt 20 dkg zsír 4 evőkanál tejföl 2 csapott kávéskanál só 1 evőkanál rum 2 evőkanál citromlé 2 db tojás sárgája + liszt a deszka szórásához + 1 evőkanál tej a tészta kenéséhez Elkészítés: A liszt feléből (25 dkg) a zsírral, rummal, 1 csapott kávéskanál sóval tésztát gyúrunk. A többi lisztet a tojás sárgákkal, citromlével, 1 csapott kávéskanál sóval, tejföllel szintén összegyúrjuk. Rétestészta keménységű tésztát kell kapnunk, amennyiben szükséges, még adunk hozzá tejfölt. A kétféle tésztát egyforma nagyságúra nyújtjuk, a rétes jellegű tésztára ráhelyezzük a zsíros lapot, négyrét hajtjuk, kinyújtjuk, majd 25 perces ismétlésekkel a műveletet négyszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás és pihentetés után 2 ujjnyi vastagságra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kevés tojás fehérjét elkeverünk pici tejjel, tetejüket megkenjük és 50 perc alatt 170 fokos sütőben világos barnára sütjük. Tanácsok: - Ha nincs szitánk, a lisztet átszitálhatjuk levesszűrőn keresztül is, - a lényeg, hogy a liszt fellazuljon. - A megmaradt tojás fehérjét felhasználhatjuk húspanírozáshoz. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |