| Marhapörkölt vörös borral, bográcsban. receptHúsételek Hozzávalók: 3,5 kg. marhalábszár, 6-8 fej közepes vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 5-6 szem érett paradicsom, 4-5 db. húsos zöldpaprika, 2 evőkanál őrölt fekete bors, 1 üveg száraz vörös bor (egri bikavér), 30 dkg. füstölt szalonna, 4 dl. étolaj, 3-6 db. babérlevél,só ízlés és szükség szerint, 2 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1 evőkanál erős paprikakrém, 1 db. cseresznyepaprika. A köretnek: étolaj, 75 dkg. száraz házi tarhonya, só. Elkészítés: A bográcsban az apró kockára vágott füstölt szalonna zsírját kiengedjük, majd a tűzről levéve a pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A zsírhoz olajat adunk és a finoman apróra vágott vöröshagymát lassú tűzön megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra felaprított húst és erősebb tűzön állandó kevergetés mellett pirítjuk, de időközben a tüzet mérsékeljük, majd a bográcsot lefedjük és hagyjuk, hogy a hús levet eresszen. Időről-időre megkeverjük ésha szükséges kevés vízet aláöntünk. Ha a hús már majdnem teljesen puha fűszerpaprikázzuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát a paprikakrémmel, babérlevéllel, őrölt fekete borssal és a zúzott fokhagymával együtt.Ízlés szerint sózzuk. A tüzet mérsékeljük, a bográcsot ismételten lefedjük és időnként megkavargatjuk az ételt. Mielőtt teljesen elkészülne beledobjuk a kettévágott cseresznyepaprikát és hozzáöntjük az előkészített vörösbort is.Fedő nélkül nélkül készre főzzük. Tanácsok: Külön készítjük el a tarhonyát, olajat hevítve, megpirítva, ízesítve ízlés szerint és készre főzve.A tarhonyát külön tálaljuk, de elmaradhat, ha a társaság nem kívánja.Tálaláskor friss kenyér, zöld saláta, csípős, felszeletelt paprika és hideg sör illik hozzá. Családi partik bevált eledele. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |