| Marhalábszár lecsósan, bográcsban receptEgytálételek Hozzávalók: 1 kg marha lábszár (személyenként kb 15-20 dkg, de ez a társaság étvágyától függ), 2-3 fej közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál fűszerpaprika ( ebből az egyik lehet csípős is, de ez a paprikától függ),Ízlés szerint só, őrölt fekete bors, köménymag és száraz vörösbor. A lecsóhoz: kb 5-8 dkg házi húsos füstölt szalonna, vagy mangalicazsír, 50 dkg tv-paprika, 2-3 nagy szem érett paradicsom 1 nagy fej vöröshagyma és só. Elkészítés: A marhalhúst megtisztítjuk az inaktól és a hártyáitól, majd megmossuk és kisebb kockákra vágjuk és a bográcsba tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd meghintjük a fűszerpaprika kb felével, kevés sóval és annyi vizet öntünk alá, amennyi félig ellepi a hozzávalókat. Most közepes lángon elkezdjük főzni, de néhányszor átkavargatjuk. Közben a hús is levet ereszt, ekkor feltöltjük annyira, hogy a víz ellepje, és továbbra is közepes lángon hagyjuk főni. Néhányszor megkavarjuk, és kevés vizet is öntünk hozzá, ha elfőtte. Egy másik bográcsban hagyományos lecsót készítünk, szalonnával, vöröshagymával, paprikával és paradicsommal, amit csak félig főzünk meg, majd félretesszük. Ha a hús már majdnem teljesen megpuhult a bográcsban hozzáöntjük az 1-2 dl vörösbort és valamennyi fűszerrel is meghintjük, átkeverjük és végül a maradék fűszerpaprikával is megszórva majdnem teljesen készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a félig kész lecsót és összekeverve parázsló tűzön főzzük, közben ha szükséges utánaízesítjük és átkavarva a végén felrottyantjuk Friss házi kenyérrel és pincehideg borral kínáljuk, úgyaz igazi. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |