| Csülkös bab bográcsban receptLevesek Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 3-3 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 70-80 dkg füstölt sonka, vagy füstölt csülök, 4 gerezd fokhagyma, Fűszerek: őrölt fekete bors, fűszerpaprika, tárkony, vagy csombor (borsikafű), só. A rántáshoz: 3-4 gerezd fokhagyma, liszt, csipetnyi só és zsiradék. A tálaláshoz: tejfölt, szeletelt csípős paprika Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Leszedjük a csülök, vagy a sonka zsíros részeit, valamint a bőrét, amit egy centi székes csíkokra vagdalunk. Az említett zöldséget fél centis karikákra vágjuk. A zsíros részeket bográcsba rakva és lassú tűzön kiolvasztjuk, majd hozzárakjuk a felszeletelt bőrkét és kis lángon ezt is kisütjük. Amikor a bőrkék összepöndörödtek, belerakjuk a felkarikázott zöldségeket és kis lángon dinszteljük. Ha félig megpuhultak belerakjuk a lecsöpögtetett, beáztatott babot és átkeverjük. A tűzről leemelve meghintjük fűszerpaprikával és kevés vizet öntünk alá. Erősebb tűzön átkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, - vagy csülköt, - 4 gerezd zúzott fokhagymát és igény szerint felöntjük vízzel. Lassú tűzön főzzük. Közben elkészítjük a fokhagymás rántást és ha a bab a hússal megpuhult az ételt berántjuk. Most ízesítjük őrölt borssal, tárkonnyal, vagy kevés csomborral, de a kettő együtt nem használható. ha szükséges utánasózzuk és felforraljuk (kb 5 perc). Forrón tálaljuk hideg tejföllel, szeletelt csípős paprikával, friss kenyérrel és pincehideg borral. Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |