| Makaróni torta paradicsomszósszal receptTésztafélék Hozzávalók: 10 dl passzírozott paradicsom (házi, vagy sűrített paradicsom) 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 15 dkg bacon (vagy sonka) 10 dkg sajt (kemény, reszelhető, hőre olvadó) 25 dkg makaróni 2 ek olívaolaj só ízlés szerint bors ízlés szerint 0.5 tk majoranna 1 tk bazsalikom 1 tk oregánó 1 csipet cukor 1 teáskanál zsemlemorzsa (a forma kikenéséhez) 1 ek vaj (a forma kikenéséhez) Elkészítés: Tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olívaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre). Tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le. Olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát. Öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregánó, bazsalikom, cukor) és főzzük össze. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat). Ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába. Terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részét a torta tetején, és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb). Az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle. Amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük, és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |