| Fedora torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta 5 dl habtejszín A piskótához: 4 db tojás 4 evőkanál porcukor 4 evőkanál liszt 1/2 csomag sütőpor A krémhez: 1/2 liter tej 4 db tojás sárgája 12 dkg porcukor 4 dkg liszt 1 csomag vaníliás cukor A sziruphoz: 2 dl víz 10 dkg barna cukor 0,5 dl gyümölcslikőr A csokoládémázhoz: 9 teáskanál kristálycukor 5 teáskanál víz 3 evőkanál kakaó 2 evőkanál vaj Elkészítés: 1. A leveles tésztát kinyújtjuk 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villával, sűrűn megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt pirosra sütjük. 2. Közben összeállítjuk a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját négy evőkanál porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgájákat. Hozzáadjuk az átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan forgatva összedolgozzuk. 3. A masszát egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe öntjük, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt megsütjük. Az elkészült piskótát a rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk. 4. A krémhez a tejet feltesszük forrni, és a tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd csomómentesre keverjük. A tejet lehúzzuk a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatosan keverve, sűrű krémet főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk. (Mivel a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém.) 5. A sziruphoz kimérjük a vizet, beletesszük a barna cukrot, a gyümölcslikőrt, és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad. 6. A csokimázhoz, felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és folyamatosan keverve, rövid ideig főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és kevergetve kihűtjük. 7. A habtejszínt kemény habbá verjük. 8. Összeállítjuk a tortát. A leveles tésztát átitatjuk a likőrös sziruppal, majd elterítjük rajta a sárga krém felét. A piskóta széleit levágjuk, majd félbe szeljük, és a sárga krémre helyezzük a lapokat. A piskótát is meglocsoljuk a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet a piskótára kenjük. Erre a rétegre jön a tejszínhab, végül pedig bevonjuk a csokoládémázzal. Tanácsok: A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |